Ayam Goreng Salted Egg guna Shoshedap- Salted Egg Powder

Assalamualaikum readers ! 

sho shedap

Moga Aliaa dan semua pembaca diberi rahmat oleh Allah S.W.T, dipermudahkan urusan, rezeki dan juga nikmat yang berpanjangan amin. 



Jadi entri kali ini aku nak share satu produk makanan buatan bumiputera iaitu serbuk telur masin ataupun Salted Egg Powder Shoooshedap ! Gais, tidak malu untuk aku cakap aku memang tak pandai masak. Bukan nak buka aib sendiri tapi begitulah nampaknya. Untuk kawan-kawan atau readers yang tak gifted macam aku ni. Ni salah satu produk yang KITA k kita PATUT BELI !

Semalam aku dah try tau. Alhamdulillah Ayam Goreng Salted Egg aku menjadi. Aku panggil dia "Karya Teragung" sepanjang 23 tahun Hahahahaaa.  Nak tau tak aku beli dekat sapa ? buy it from salah seorang bestfriend aku si Paah. Paah 016-759 6933. Jadi kalau korang nak, korang boleh terus contact dia okay sebab dia salah seorang agent. 

Cara Memasak: 
Cara memasak ni sah sah la aku balas video paah. Engkorang boleh cuba resepi paah ni seriously menjadi.



Cara memasak orang tak gifted macam aku. 

untuk ayam
1. Panaskan kuali dan minyak. Api sederhana ja tau takut ayam tak masak. Minyak pastikan panas betul-betul. 
2. Celup dalam telur kemudian salut dalam tepung bestari spicy
 (hekhekhekk sebab whole family makan pedas)
3. Goreng sambil suap mulut sekali sebab aku pun taktau nak teka ayam tu dah masak ke belum dekat dalam. 
Nexttttt.....

Untuk kuah
1.Panaskan kuali tapi ini jangan bodoh macam aku taruk minyak. kalau dah letak minyak boleh buang hahahaaa.
2. Masukkan 3 sudu besar penuh mentega, kemudian tumiskan bawang putih dan juga cili padi ka melaka ka kolumpo ka sukahatilah. Sini aku pakai 3 ulas ja bawang putih sebab aku cuak macam banyak sangat ja 4ulas, and 10 biji cili. Belah utara kami panggil cabai melaka. 
3. Masukkan daun kari dalam 2 tangkai
4. Dan agak-agak tumis tu haa letak susu cair setengah tin. Susu cair ni apa jenama pun tak kisah. Marigold ka Carnation ka sukahati jugak.
5. Masukkan 1 1/2 sudu besar penuh serbuk salted eggs sebab takut masin. Kan tepung bestari tu dah sedikit masin. That why aku letak sikit ja. the end


Actually readers, ikut ja resepi si paah tu srs srs. jangan la ikut yang resepi aku. Kang tak jadi menangis bawah bantal pulak. So paah ni stay Johor tapi still korang boleh give her a call. Risik-risik sikit. Jangan risau dia sangat baik dan peramah dan baik dan peramah dan baik dan peramah hahaha dan cantik dan baik. Satu paket ni bukan sekali masak ja tau. Boleh ulang-ulang masak banyak kali. So kalau readers tak jadi masak for the first time boleh masak lagi. Kalau first time masak jadi lepastu second tak jadi, jangan risau jugak tuan, puan, makincik pakincik, dato datin, boleh cuba kali ketiga keempat kelima keenam. Benda boleh repeat. Cuba bagi jiran tengok. Aku silap tak bagi dekat pakcik makcik aku sebelah rumah kalau tak sah-sah depa setuju buat aku jadi menantu. Dapat juga kawen dengan sepupu. mesti depa ingat susah susah aku rebus telur masin pastu tunggu sejuk pastu lenyek pastu gaul tepungg. Kemonn, tq shoShedap.

Jika ada yang berminat, boleh hubungi: 

Nama: Farhah Hamdiah
No tel: 016-759 6933/ whatsapp sahaja.

Bye readers.\, iloveyou <3


Comments

  1. sorry gais bahan lupa letak

    Bahan
    1. ayam yang telah goreng bersalut tepung
    2. 3 sudu besar penuh planta
    3.cili
    4. 4 ulas bawang putih
    5. Daun kari 2 tangkai
    6. Setengah tin susu cair
    7. 3 sudu besar serbuk Shoshedap

    ReplyDelete

Post a Comment